reguli-SEO-Stiloul-Creativ
- Blog -

5 reguli SEO pentru textele unui site

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Textul SEO este, în principal, un text de calitate și este temelia oricărui site. Dacă înainte puteai găsi ”scurtături” SEO prin care puteai păcăli Google-ul ca să te indexeze bine, în prezent, conținutul de calitate este regele. Google și-a adaptat și îmbunătățit algoritmii forțând brandurile să câștige poziții bune prin conținut de calitate, concentrat pe vizitator, altfel vor suporta penalizări. Dacă ar fi să concentrăm puțin pretențiile Google și să vorbim pe scurt, am obține 5 reguli-cheie ce trebuie respectate pentru a câștiga o poziție bună în Google.

1. Textul SEO între calitate și cantitate

Dacă ai un site și nu reușești să obții o poziție bună în Google, e posibil ca algoritmul Panda să fie motivul. Algoritmul Panda a fost creat de Google pentru a recompensa site-urile cu conținut de calitate, surclasându-le peste cele cu conținut slab și puțin.

Verifică dacă:
– Ai multe pagini pe site cu puțin conținut – O pagină ar trebui să aibă conținut unic format din cel puțin 150-300 de cuvinte, însă cel mai bine clasate pagini tind să aibă peste 1500 de cuvinte;
– Site-ul tău are mult conținut care se regăsește și pe alte site-uri;
– Ai multe pagini pe site care au fost create special pentru motoarele de căutare și nu în special pentru cititori (de exemplu: ai creat mai multe pagini cu același text, dar ai înlocuit doar numele produsului).

 

 

Soluție:
Concentrează-te pe valoarea conținutului! Capcana în care mulți pică, atunci când își creează textele pentru site, e să aibă ca punct de pornire regulile SEO. O abundență de cuvinte cheie creează un text care va crea un Bounce Rate crescut (rata de accesare a unei singuri pagini de pe site – cu alte cuvinte, oamenii intră și ies). Nu vrei asta. Vrei ca vizitatorul să afle despre tine și să fie atras de ceea ce îi vinzi pe site.

Pentru asta, trebuie să:

  • Ai un conținut de calitate, bine și corect scris, unic și informativ. Acest tip de conținut menține vizitatorul pe pagină, iar Google îi oferă mai multă atenție;
  • Textul trebuie să fie aranjat într-un mod în care să fie ușor de parcurs de cititor.
  • Textul trebuie să fie scris ținând cont de audiență, apoi se va edita ținând cont de reguli SEO, dar care să nu altereze mesajul sau să-i modifice drastic structura.

Citește ”5 reguli în copywriting pentru texte care vând” și ”Blogul companiei – ”unealta” care dezvoltă afacerea”!

2. Folosește corect keyword-urile

Cuvintele cheie (keywords) sunt importante în continuare. În ciuda faptului că Google își tot updatează algoritmii de filtrare a informației pentru a crea un motor de căutare ce oferă cele mai bune rezultate pe primele pagini, regula cuvintelor cheie este în continuare primordială. Nu are cum să nu fie atâta timp cât un utilizator de internet folosește cuvintele cheie pentru a căuta o informație.

Important e:

  • Să ai un conținut care să înglobeze cuvinte cheie ce construiesc mesajul și care să aducă un vizitator ce poate fi interesat de această informație;
  • Să inserezi cuvintele cheie în locuri cheie;
  • Să nu abuzezi de un cuvânt cheie, ci să formezi combinații de cuvinte în jurul unui cuvânt cheie și chiar alte forme pe care un vizitator le poate folosi pentru a ajunge pe site-ul tău;
  • Să creezi un conținut calitativ care să mulțumească vizitatorul ce a ajuns acolo prin acel cuvânt cheie (keyword).
    Astfel, Google te va considera un site cu conținut de calitate, nu un site care știe doar să agațe vizitatorul prin clickbait sau printr-o ploaie de keywords.

3. Uită de clickbait!

La o primă vedere, clickbait-ul e rețeta perfectă pentru trafic mare pe un site. Pare să ajute și la SEO, însă, în realitate, face mai mult rău decât bine. Deși traficul crește, bounce rate-ul crește odată cu el. Un bounce rate pe care îl observă Google, dacă vizitatorul a ajuns la tine prin Google. Dacă a ajuns de pe Facebook, acum te va penaliza și Facebook-ul.

Dar să explic mai bine cum te afectează clickbait-ul și de ce nu ar trebui să-l practici.

Clickbait-ul:

  • Crește Bounce Rate-ul și semnalează Google-ul că nu ești un site cu conținut de calitate (despre care am vorbit mai sus);
  • Vei crea titluri de click rapid și vei ignora SEO;
  • Îți va reduce vizibilitatea pe Facebook – Cei de la Facebook luptă împotriva clickbait-ului și, asfel, și-au dezvoltat un algoritm propriu prin care măsoară timpul petrecut de la click până la întoarcerea pe rețea. De asemenea, Facebook a anunțat la finele anului trecut că au nou sistem prin care identifică postări care sunt de tip clickbait și ce domenii web și ce pagini practică acest comportament de atragere a click-urilor. Folosind aceste filtre, va penaliza site-urile și paginile prin afișarea redusă în News Feed;
  • Va reduce încrederea în site și în brand – Există multe studii prin care s-a demonstrat că clickbait-ul reduce nivelul încrederii în sursă, ceea ce este și evident. Cu toții știm fabula lui Esop, ”Băiatul care a strigat «Lupul»!”. Se aplică și la clickbait. Nu striga de multe ori greșit, ca să derutezi, pentru că, în final, nu te va mai crede nimeni.

4. Folosește corect conținutul suplimentar

Atunci când se creează o pagină cu text, trebuie să se ia în considerare experiența pe care o va avea userul atunci când intră pe pagină. O unealtă care îmbunătățește experiența userului, dar ajută și site-ul să promoveze mai multe produse sau servicii, e introducerea unor sugestii care ar putea fi de interes pentru user. Acest conținut suplimentar adaugă un plus de valoare paginii în interacțiunea cu userul.

5. Obține un rating bun

Pentru acest lucru, Google-ul analizează:

  • Dacă există o cantitate satisfăcătoare de conținut de calitate;
  • Pagina și site-ul reprezintă ”vocea” unui expert, a unei autorități și a unei surse de încredere pentru acel subiect;
  • Site-ul are o reputație bună pentru subiectul din pagină.

Un aspect important, care ar merita mai mult atenție și care contribuie la crearea reputației acelui site, este secțiunea ”Despre noi” (”About us”) și secțiunea ”Termeni și condiții pentru retur” (în cazul magazinelor online). Mai mult, nu uita de secțiunea de reviews, dacă ți-ai setat locația pe Google Maps. Recenziile sunt luate în considerare de motoarele de căutare, așa că nu le neglija și asigură-te că îți oferă o reputație bună.

În concluzie, textul de calitate, bine scris, bine documentat și original este crucial pentru un site. În nenumărate rânduri, Google a declarat că pune accent pe calitatea conținutului, oferind detalii exacte despre ce înseamnă acest concept.

Conținutul de calitate este recompensat de Google, dar mai mult este apreciat de user-ul care ajunge pe site. Alege să ai un site cu conținut de calitate, informativ, creativ și ușor de citit! Vei câștiga poziții în Google, vei fideliza userii și îți vei crea o imagine bună!

Citește și ”Cele 10 porunci SEO pentru un site care vinde”


Textele de pe site-ul tău trebuie să vorbească bine despre brandul tău. Îți propun să îl lași pe Stiloul Creativ să ți le scrie așa cum îți va plăcea ție să fie scrise, cum preferă Google și cum va dori vizitatorul să citească. Contactează-ne!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Articole recomandate