Make for Romania
- Blog -

Ne-am alăturat inițiativei Make for Romania – platforma celor care se implică în acțiuni civice și proiecte de makeri

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Asemănările îi aduc pe oameni în același loc, iar diferențele îi ajută să creeze lucruri excepționale împreună. Așa a început și povestea Make for Romania. Cu oameni care aparțin unei comunități, dar care au skill-uri diferite. Fiecare a pus piesa de puzzle potrivită la acest proiect menit să adune oameni care creează, care reformează și care vor să se implice.

 

Ne-am alăturat inițiativei Make for Romania, unde Stiloul Creativ și-a pus condeiul la treabă și a tradus în cuvinte un val de emoții și de idei mărețe pe care o comunitate de oameni creativi și cu dorință de implicare de la Nod makerspace le-a pus în tolba sa. 

Asociația Nod makerspace, ecosistem al oamenilor creativi, makeri și spațiu de co-working, a lansat prima platformă online din România, Make for Romania, care conectează oamenii și companiile care au idei inovatoare, cunoștințe și infrastructură pentru a dezvolta proiecte și obiecte care să îi ajute pe cei expuși în prima linie în criza noului Coronavirus. Totodată, platforma reprezintă o soluție de sprijin în digitalizarea comunității producătorilor la scară mică din România, pentru a avea acces la resursele necesare supraviețuirii crizei actuale.

Make for Romania își propune să conecteze virtual oamenii și companiile din toată țara care au idei inovatoare, cunoștințele și resursele necesare creării oricărui instrument de ajutor pentru cei aflați în prima linie în criza noului Coronavirus.

 

”Aducem împreună makeri – oameni care realizează produse de la faza de idee până la produsul finit, ateliere, fabrici, producători, distribuitori, și încurajăm lucrul eficient, bazat pe colaborare, pentru ca fiecare idee să primească susținere pe tot parcursul dezvoltării și implementării ei. Primul nostru obiectiv este să ajutăm spitalele și personalul medical din prima linie să lupte împotriva COVID-19”, declară Florin Cobuz, fondatorul platformei Make for Romania.

Platforma îi sprijină pe toți cei care activează în industria producătorilor din România să găsească împreună soluții de învățare și readaptare a activității care să răspundă nevoilor de piață în noul context economic și social, și care să-i ajute să supraviețuiască și se reinventeze pe termen mediu și lung.

 

”Prin instruire și informații corecte putem deveni makerii care ajută activ comunitatea și lumea din jur, cu atât mai mult acum, când e atât de mare nevoie de acest lucru. Proiectul are un scop educațional și de impact social, promovând învățarea ,,hands-on”. Această componentă de studiu va fi susținută prin diverse cursuri, workshop-uri și seminarii de reorientare profesională in aria de producție și meșteșug, desfășurate online în primă fază”, completează Florin Cobuz.

 

Make for Romania construiește prima bază de date validată cu toate atelierele și antreprenorii care lucrează în industria producției la scară mică și medie din România. Facilitează interacțiunea dintre comunitățile de makeri din întreaga țară, printr-o platformă intuitivă care devine totodată instrument de producție pentru o varietate de proiecte, la diferite scări de complexitate. Cei care doresc să creeze un produs, să dezvolte un proiect sau să susțină o cauză socială vor fi conectați la comunitatea națională de makeri.

În situația în care resursele financiare sau umane necesare implementării ideilor și proiectelor nu sunt disponibile inițiatorilor, platforma îi conectează pe aceștia cu parteneri, sponsori și investitori care le dețin și sunt dispuși să sprijine.

Un prim proiect dezvoltat deja pe baze similare de către inițiatorii platformei Make for Romania este Viziere.ro. Inițiatorii au prototipat o vizieră de protecție a feței pentru medici și personalul de asistență medicală a cărei durată de fabricație este foarte mică și din materiale care sunt ușor de procurat, PET-G. În mai puțin de o lună de zile au fost produse aproape 165.075 de viziere, în 23 de centre regionale și un centru internațional în Republica Moldova, cu ajutorul a peste 2.141 de voluntari. Vizierele produse au fost donate către 1.100 de cadre medicale din toată țara. Peste 150 de organizații și sute de persoane au sprijinit proiectul prin donații în bani și sponsorizări cu materiale și materie primă de producție a vizierelor și asigurarea transporturilor de livrare. Pe site-ul viziere.ro au fost primite 7.000 de solicitări pentru 500.000 de viziere de protecție.

Parteneri strategici ai platformei Make for Romania sunt: Nod makerspace, Code for Romania, Babele, MSL Group The Practice, Stiloul Creativ, JuneCom, Romanian Design Week, The Institute, Mater, Fonduri-Structurale.ro, iar ambasador al proiectului este Monica Jitariuc.

 

Make for Romania este o inițiativă de impact social a Asociației Nod makerspace a cărei misiune este să creeze o comunitate națională de makeri în România, căreia să îi faciliteze accesul la toate resursele necesare creării de produs și proiect – de la faza de idee la și până la finalizare.

În contextul actual, toate eforturile platformei make4.ro sunt îndreptate către găsirea de soluții eficiente și construirea instrumentelor necesare personalului medical din linia întâi pentru lupta împotriva COVID-19, aducând împreună toate tipurile de echipamente și resurse pe care comunitatea le pune la dispoziție.

 

Asociația Nod makerspace este inițiatorul și fondatorul bibliotecii Mater, prima și singura bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est. Mater este o colecție extinsă și constant reînnoită cu peste 3.000 mostre de materiale – dedicată profesioniștilor care lucrează cu materiale și nu numai: arhitecți, designeri de interior, de produs și vestimentari și de bijutieri, ilustratori, artiști plastici, dar și organizații care dezvoltă produse și materiale noi și au nevoie de această resursă.

În cadrul Nod makerspace, situat în fosta platformă Industria Bumbacului de la Timpuri Noi, se regăsește un ecosistem de oameni creativi, un loc de joacă în care ideile prind viață. La Nod makerspace sunt spații de co-working, makerspace, ateliere de lemn & metal, studio-uri private, spații de întâlniri și evenimente și biblioteca MATER. Fizic, Nod makerspace înseamnă peste 2.200 mp.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Articole recomandate