porunci-SEO-stiloul-creativ
- Blog -

Cele 10 porunci SEO pentru un site care vinde

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

SEO este o formă de marketing axată pe creșterea organică (neplătită) a vizibilității în motoarele de căutare. Ai nevoie de un SEO bun pentru website-ul tău, care este cea mai importantă unealtă online de atragere a clienților, dar și una de imagine. Vrei să fii găsit online. Mai mult, vrei să fii în primele rezultate, atunci când cineva caută un produs sau un serviciu pe care tu-l comercializezi. Cum faci asta? Adaptând cel puțin următoarele porunci simple, care te vor ajuta să câștigi poziții în Google, dar să atragi și vizitatorul.

Atenție! Ce urmează este un ghid basic, însă SEO înseamnă mult mai mult și fiecare plan de dezvoltare a unui site va ține cont de ce se va dori cu acel site, de strategia de marketing și de ADN-ul brandului.

Iar cele 10 porunci impuse de Google ar fi:

1. Eu sunt Site-ul tău, să nu ai alte site-uri sau pagini cu același conținut

Există o practică care, la prima vedere, pare a fi rețeta succesului în a câștiga multe poziții în Google, accea de a crea mai multe site-uri, cu diferite nume, dar cu același conținut. Practic, poți pierde cu toate și nici măcar un site nu va avea șansa de a ajunge pe o poziție bună în Google.

De ce? Google penalizează dacă ai pagini cu conținut duplicat sau/și mai multe site-uri cu conținut duplicat. Google știe deja practica și încearcă să stopeze acest comportament de manipulare a motoarelor de căutare, pentru că, în final, această practică creează o experiență de utilizare (user experience – un concept important în realizarea unui site) slabă și înșelătoare. În principiu, conținutul original și unic câștigă – asta e baza unui SEO bun.

Ca să citez Google, că le spune mai bine: ”În cazurile în care Google percepe că un conținut duplicat este afișat cu intenția de a manipula clasamentele noastre și de a înșela utilizatorii noștri, vom face, de asemenea, ajustări adecvate în indexarea și clasarea site-urilor implicate. În consecință, clasarea site-ului ar putea suferi sau site-ul ar putea fi eliminat complet din indexul Google, caz în care acesta nu va mai apărea în rezultatele căutării.

2. Să nu-ți faci site cu chip cioplit, ci cu chip frumos

”Ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place” – e o vorbă românească. Dar, mai mult, e o realitate clară. Frumosul domină. Nu e o chestie de superficialitate, ci o chestie umană. Ochiul e primul arbitru, de aceea trebuie convins să privească mult și cu plăcere. Nu neglija aspectul site-ului tău, bazându-te pe un minimalism plictisitor, doar pentru că tu crezi că frumosul e simplu, într-o cromatică neutră. Lasă un profesionist să-ți studieze audiența și să creeze un website atrăgător, bine structurat, profesionist, într-o cromatică atent aleasă, ca un limbaj al culorilor, care să te diferențieze de concurență și care să seducă vizitatorul.

Ideea e simplă: ai un site atrăgător, vizitatorul rămâne. Nu ai un site atrăgător, ci un site care nu spune nimic ca aspect, poate chiar respingător sau care pare că e creat acum 10 ani, atunci i-ai dat toate motivele pentru care nu ar trebui să apeleze la tine și va ieși rapid de pe pagină.

3. Să nu iei numele site-ului în deșert!

Mai exact, să îl lași să se pună praful pe el. Trebuie să ai mereu conținut proaspăt și să găsești modalități prin care să readuci în atenție conținut mai vechi, având ca ghid relevanța și creativitatea. Creează o dinamică personală, în care vizitatorul să fie atras cu plăcere și să fie convins să revină.
O bună soluție, mai ales în cazul în care ai o companie care oferă servicii, este incorporarea în site a unui BLOG. Cu un blog ai posibilitatea de a aduce conținut proaspăt mai des și relevant în domeniul în care activezi, conținut pe care îl poți promova, te poate ajuta la SEO, îți poate oferi autoritate și îți poate câștiga noi clienți.


 

Află mai multe despre acest subiect și despre toate avantajele pe care ți le poate oferi un blog de companie în articolul ”Blogul companiei – ”unealta” care dezvoltă afacerea”!

 


4. Adu-ți aminte de conținut și cinstește-l!

Textul din site e purtătorul tău de cuvânt. Dacă ai un site constant updatat cu text și tot nu câștigi poziții în Google, dă vina pe Panda. Panda este un algoritm creat de Google care filtrează site-urile și le recompensează pe cele care au conținut de calitate, original, informativ și scris corect, dar le penalizează pe cele care nu respectă aceste reguli sau chiar le încalcă flagrant.


 

Află care sunt regulile unui site cu conținut pe placul capriciosului Panda în articolul ”5 reguli SEO pentru textele unui site

 


5. Cinstește SEO, ca bine să-ți fie în Google și mult timp să ”trăiești” pe poziții bune

Keyword-urile (cuvinte cheie) sunt tentaculele care ajung în Google. Ai nevoie de ele, însă există un algoritm pe care trebuie să-l aplici, ca să te asiguri că le utilizezi inteligent. Ploaia de keyword-uri identice e ca ploaia în cantități mari – va produce mai mult rău decât bine și îți va scufunda pagina.
Ai mai jos un mic ghid care ar clarifica care ar fi un basic al folosirii keyword-urilor, însă fiecare strategie SEO trebuie adaptată paginii și site-ului.

Teoretic, fiecare pagină trebuie să respecte următoarele reguli basic:
• Keyword-ul de bază (focus keyword) trebuie să apară în titlu și în primul paragraf (dacă se poate, să fie chiar primul cuvânt. Dacă nu, cât mai aproape de început);
• Trebuie să ai o metadescriere și una care să conțină keyword-ul de bază;
• Imaginile puse trebuie să conțină keyword-ul de bază;
• Keyword-ul de bază trebuie să se afle în subtitluri;
• Trebuie să ai o densitate bună de afișare a keyword-ul de bază în text;
• Textul trebuie să aibă minimum 300 de cuvinte;
• Metadescrierea trebuie să fie aleasă cu grijă, cât să se diferențieze de competiție;
• Keyword-ul de bază trebuie să se afle în URL (link).

Practic, trebuie să analizezi brand-ul și să adaptezi regulile SEO cât să nu-i afecteze mesajul.

6. Să nu ucizi interesul vizitatorului cu un site care se încarcă greu

Suntem în era vitezei și odată cu dezvoltarea tehnologiei și conexiunii la internet, pretențiile consumatorului sunt și mai agere. Răbdarea nu e o virtute a utilizatorului de internet. Va închide rapid o pagină care se încarcă greu din cauza site-ului, nu din cauza conexiunii slabe la internet. Nu primești o a doua șansă, așa că asigură-te că ai un site care se încarcă ușor și este navigat ușor de utilizator. Dacă nu-i facilitezi răspunsul rapid, va apreciea tăcerea ca un mare NU și pleacă.

7. Să nu ai un homepage ”desfrânat”, care să păteze imaginea site-ului

Homepage-ul este ca un om în fața magazinului/firmei tale care trebuie să ”agațe” vizitatorul și să-l convingă să intre să cunoască produsele/serviciile tale. Atunci când pui în față o pagină care să reprezinte profesionalismul și valoarea produselor/servicilor pe care le poți oferi, omul va dori să te cunoască. Va naviga prin site-ul tău și vei avea ocazia să-l convingi cu ce oferi. Poate nu va cumpăra atunci, dar te va reține, te va asocia cu calitatea și ai o șansă în plus să revină și să te contacteze.

8. Să nu furi conținut de pe alte site-uri

Revine regula conținutului original care te ajută la SEO. Cel mai mare deserviciu pe care ți-l poți face e să furi conținut de pe alte site-uri. Poate că ai crede că ar fi greu de detectat dacă iei un text dintr-o parte, altul din alta și astfel obții conținut pentru site-ul companiei tale, dar nu e. Google are un algoritm care detectează ușor conținutul duplicat și te va penaliza. Mai mult, vor observa vizitatorii care ajung la tine după ce au studiat site-uri asemănătoare. Iar cel mai urât scenariu ar fi să observe concurența și să sesizeze acest lucru printr-o postare pe social media, discreditându-te în cel mai facil mod. Nu plagia, pentru că vei primi un stigmat care va umbri tot ce oferi prin acel site.

9. Să nu mărturisești strâmb că site-ul tău e adaptat la mobil și să nu fie

Știai că, în prezent, cel mai mare trafic al unui site vine de pe mobil? Site-ul tău arată superb pe monitorul unui calculator? Dar pe telefon?
Adaptează-ți site-ul la mobil:
– Ca să nu pierzi cel puțin 50% din traficul pe care l-ai putea obține;
– Ca să fie accesibil oricând, oriunde și oricui;
– Ca să nu te penalizeze Google pe viitor – Anul trecut Google a creat un index numit Mobile-first, ca răspuns la faptul că, în prezent, sunt mai multe căutări pe Google de pe mobil decât de pe desktop. Momentan, a declarat că nu va amenda site-urile care nu sunt ”mobile friendly”, dar le recomandă să se adapteze, iar viitorul pare în favoarea site-urilor care și-au creat o versiune adaptată la mobil.
Dar, privește-o din poziția vizitatorului care te accesează de pe mobil, tu ai sta pe un site pe care se navighează greu? Nu le-ai da mai multe șanse celor care te ajută să le descoperi?

10. Să nu poftești din nimic din ce este al concurenței tale, ci să fii diferit

Există tendința de a imita concurența care a găsit cumva o cale spre succes, însă se neglijează faptul că ea a câștigat notorietate și autoritate în acel sector și un vizitator nu are niciun motiv în plus să te prefere în schimbul acelor site-uri. De aceea, trebuie să fii diferit și să creezi o emoție nouă. Cum? Aici e vorba de un mix de marketing sau măcar de o prezentare diferită a ce oferi. Fii diferit!

 

 

 

Câteva idei ar fi:

  • Abordarea diferită;
  • Structura site-ului;
  • Oferă ceva în plus;
  • Link-urile – inserează link-uri care duc spre conținut care ar putea fi de interes. Te va ajuta și la SEO;
  • Social Media – Folosește rețelele de socializare pentru a crea o voce puternică pentru site-ul tău. Fii original și creativ și folosește inteligent uneltele pe care aceste rețele ți le pun la dispoziție. În plus, social media te ajută să ajungi la audiența ta și îți oferă șansa de a plasa backlink-uri (link-uri care duc către site-ul tău plasate pe alte site-uri), un lucru pe care Google îl punctează pozitiv. Mai mult, dacă nimeni nu te poate găsi, ce rost are să fii acolo!
  • Backlink-uri – Cel mai optimist scenariu e să ai un site care devine o sursă de informare ce va fi citată pe diferite site-uri și, astfel, vei obține backlink-uri. Practic, trebuie să muncești pentru asta și trebuie să folosești de la social media la parteneriate cu alte site-uri, până la promovare pe alte site-uri și multe alte tehnici, ca să obții backlink-uri. Însă, obține-le onest și strategic, pentru că un Google Penguin (Algoritmul Penguin este creat special pentru a penaliza spaming-ul creat special pentru a câștiga o clasare bună în Google) te va analiza și te va penaliza.

În concluzie, atunci când creezi un site, trebuie să fie realizat cu respect față de vizitator și corect față de Google (respectându-i regulile)!

Citește și ” Facebook – Cel mai bun și cel mai ieftin instrument de promovare”!

Pentru realizarea unui site cu un conținut care să respecte aceste 10 porunci și nu numai, contactează-ne! Stiloul Creativ îți va ajuta site-ul să fie așa cum un vizitator ar vrea să citească.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Articole recomandate